Sunday, February 17, 2013

Hammaslääkärin työ

Moni ihminen kammoksuu meidän alaa. On kipua, pahoja makuja, kamalia ääniä, verta, sylkeä, piikkejä, poria ym... Eräs potilas kerran sanoi, että hänen mielestään hammaslääkäriin on palkitsevaa tulla, kun yleensä löydämme kipuun syyn ja pystymme sen hoitamaan! Se onkin ehdottomasti työni positiivinen puoli: näkee käden jäljen heti! Potilaat ovat myös suurin osa yksityispuolella myönteisiä.

Hammaslääkärin toimenkuvaan kuuluu myös normaalien paikkausten, juurihoitojen, hampaanpoistojen, kruunutuksien, hammaskiven poiston lisäksi valkaisut ja mm. purentakiskojen valmistus. Meidän tehtävänä on myös antaa kotihoidonohjeita ja valistusta. Joskus tuntuu, että annan samalla myös jonkinlaista terapiaa tai ainakin toimin kuuntelevana korvana. Lohduttelen lapsipotilaita ja tsemppaan pelkääviä. Juttelen asiakkaasta riippuen mukavia. Muodostan pysyviä potilassuhteita. Laitan itseni "likoon". Rakastan tätä kaikkea, mistä työni muodostuu!

Hammashoitajan ja suuhygienistin kanssa teemme yhteistyötä. Hyvä hoitaja on olennainen osa tiimiä. Hän on aina askeleen edellä hammaslääkäriä ja tilanteessa täysillä mukana. Mulle on vuosien saatossa pikkuhiljaa valjennut, mitä kaikkea hoitaja oikein tekee. Hurjasti! Hoitaa välinehuollon, huolehtii oikeanlaiset tarvikkeet desinfioituna puhtaaseen unittiin, vastaa puhelimeen, hoitaa ajanvarauksia ja RC- potilaiden kutsuista ym ym.

Alla muutama kuva. Eikös olekin ihanan piristävät hanskat? Ja joillekin tuttu bloggari? Ja kiva pikku potilas :-)?9 comments:

 1. Ihanan väriset hanskat ! Mulla on nyt liiloja hanskoja käytössä, mutta nuo näyttävät paljon paremmilta ! ;)) Minkä valmistajan tuo unit muuten on ?

  Hauska tuo vika kuva :D

  ReplyDelete
 2. Moi!
  Nyt tulikin mieleen että pitänee tilata hetimiten kun muutamme uuteen "vanhaan" kotikaupunkiin niin tutulle ja ihanalle hammaslääkärille tarkastusaika ;)
  Hauskaa vipo viimeistä Oulupäivää..
  <3
  -Hilla

  ReplyDelete
 3. Hammaslääkärin työ on varmasti palkitsevaa.

  Mä olen aina ollut hammaslääkäri-kammoinen. Muistan lapsuudesta ettei se lääkärisetä ollut kovin hellä niiden piikkiensä kanssa kun tarkisteli ienrajaa...

  Minulle on sittemmin tietenkin kasvaneet neljä viisaudenhammasta joista kolme poistettu raskauksien alkupuolella ja neljäs poistettiin vasta täällä Hollannissa ja operaatio olikin sitten isompi... Aina pitäis mennä hammaslääkäriin ajoissa:) Onneksi nykyään saa aika hyvät dropit hoidon ajaksi.

  ReplyDelete
 4. Petriina: Hammasvälineen unit! Lilatkin hanskat kuulostavat mageilta!!

  Hilla: Koska ootte muuttamassa Ouluun? Ilman muuta aika luottohammaslääkärille! Hyvät hoitosuhteet ovat tärkeitä!

  Champagne: Hammaslääkärit ovat onneksi muuttuneet... Ennen oli monella vähän kiduttajan maine! Myös puudutusaineetkin ovat parantuneet ja tarjolla on myös esilääkitystä ym. Ajoissa, preventiivisesti, on meidän alalla ne avainsanat :-)!

  ReplyDelete
 5. moii
  oli tosi nätit hanskat sulla .varmasti haastava työ hammaslääkärinä .

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eikös :-)! Ihanat pinkit! Työ hammaslääkärinä on haastavaa, mutta mukavaa.

   Delete
 6. on nätit kyllä mistä tuli mieleen käyttää ton värisii hanskoja .oletko missä päin hammaslääkärinä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hoitaja tilasi :-)! Oulussa oon, Koulukadun Hammaslääkärit -nimisellä vastaanotolla!

   Delete
 7. moi
  aivan juu kyllä mullakin on hammaslääkäri pelko sama hammaslääkäri ollu koulu ajalta asti mut luulen et riippu paljo hammaslääkäristä miten asikasta kohtelee.noi pinkit hanskat on pirtee väriset niihi tavallisiin nähden.

  ReplyDelete

Terveiset taas Dallasin kodista!

Dallasiin palasin taas perjantai-iltana lähes 6 viikon Suomessaolon jälkeen! Kotiväki on hemmotellut äitiä ja on ihana olla kotona. Tosin ko...