Sunday, April 20, 2014

Infoa Teksasin yliopisto-opiskelusta

Viime aikoina on tullut vähän tutustuttua pintapuolisesti tähän yliopistohakuun täällä, sillä esikoiseni kirjoittaa ylioppilaaksi tänä keväänä. Mehän olemme mieheni kanssa opiskelleet Suomessa eli emme ole tienneet juurikaan mitään täkäläisestä hausta. Kallista on, se on kyllä ollut tiedossa!!!

Viime lokakuussa Samu laittoi paperit Baylorin yliopistoon ja saikin hyväksytyn vastauksen hyvin pian. Baylor on hyvä yksityinen yliopisto, kallis. Se sijaitsee Teksasissa Wacossa, minne on meiltä kotoa kahden tunnin ajomatka. 

Toinen vaihtoehto hänellä oli Lubbockissa sijaitseva Texas Tech, jonne hän pääsi myös lukemaan musiikkia pääaineena. Texas tech on osavaltion yliopisto ja se maksaa huomattavasti vähemmän kuin Baylor.

Samun ensimmäinen vaihtoehto on Sibelius-Akatemia, jonne olemmekin menossa pääsykokeisiin parin viikon päästä. Sinne on todella vaikea päästä, tiedostamme asian. Hän on ottanut kuitenkin varalta paikan vastaan Texas Techista. Sen voi vielä perua, jos vaikka SA avaisikin ovensa hänelle.

Upeita esitteitä on tullut postissa viikottain jo monta vuotta...

Baylorin yliopistossa lukuvuosi 2014-2015 maksaa asumisineen 54.000 USD.

Texas Techin lukuvuosimaksu on n. 25.000 USD Teksasin asukkaille.

Hyviä puolia Amerikan systeemissä on se, että täällä ei nuoret joudu pitämään välivuosia, vaan yleensä kaikille löytyy paikka jostain yliopistosta. Opiskeluihin on mahdollista hakea stipendiä, joka voidaan myöntää sekä vanhempien vähävaraisuuden että opintomemestyksen perusteella. Samu on hakenut stipendejä, vielä on epävarmaa, mitä niistä saa eli paljonko joudumme maksamaan itse tuosta 25.000 taalasta. 

Hintoihin sisältyy siis asumisen lisäksi ruokakulut kampuksen alueella. 

Samun opiskelut Texas Techissa tulisivat kestämään 4 vuotta, jolloin hän saisi vasta bachelorin musiikissa. Siihen pitäisi sitten vielä opiskella lisää, ehkä pari vuotta, jotta saisi maisterin paperit. Sibiksestä valmistuu suoraan maisteriksi 5,5 vuodessa. 

Meistä vanhemmista molemmat vaihtoehdot ovat todella hyviä. Tietysti olisi mukavaa, jos nuori saisi mahdollisuuden asua Suomessa taas ja tutustua tähän kulttuuriin kunnolla. Opetus Akatemiassa on korkeatasoista, kuten on myös Texas Techissäkin. Täällä Teksasissa hän olisi meitä lähempänä. Laitetaan asia niinsanotusti Herran haltuun... 4.6. tiedämme varmaksi hänen suunnitelmansa!

2 comments:

  1. Hyvään haltuun olette asian laittaneet<3
    Eiköhän se oikea ovi aukea. Jaksuja odotteluun!

    ReplyDelete
  2. On kylla niin tuoreessa muistissa tuo stipendien haku-urakka...se kay melkein tyosta! Toivottavasti ovet Sibikseen aukeavat, onnea matkaan!

    ReplyDelete